Jak to zrobiłam, krok po kroku:
Leśny Mech, czyli piękne i pyszne ciasto szpinakowe z lekkim kremem z bitej śmietany i serka mascarpone. Prawdziwy wiosenny deser, chociaż można upiec je o każdej porze roku bo do ciasta używamy zarówno szpinaku świeżego jak i mrożonego.
Polecam ciasto jest bardzo smaczne i doskonale sprawuje się jako urodzinowy tort.
Smacznego 🙂
Leśmy Mech
- 4 jajka (L)
- 1 szklanka cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250g szpinaku (u mnie mrożony, waga po rozmrożeniu i odciśnięciu wody)
- 1 łyżka cukru wanilinowego
Krem: - 400g bardzo mocno schłodzonej śmietanki kremówki 36%
- 250 g serka mascarpone
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki śmietan fix lub innego usztywniacza do bitej śmietany
Sposób przygotowania:
Ciasto szpinakowe:
Jaka, cukier i cukier wanilinowy zmiksować na jasną puszystą masę. Olej pomału wlać do masy cały czas miksować.
Mąkę pszenną połączyć z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia.
Mąkę dodawać do masy jajecznej po łyżce, miksować do chwili całkowitego połączenia się składników.
Szpinak dodać partiami do ciasta, miksować na średnich obrotach. Na koniec ciasto dokładnie wymieszać łopatką, ważne, żeby wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Formę najlepiej okrągłą 24 cm. dno wyłożyć papierem do pieczenia, boki pozostawić czyste.
Przełożyć ciasto do tortownicy, wyrównać.
Piekarnik rozgrzać do 175 st.C. z termoobiegiem.
Piec ciasto 45-50 min do suchego patyczka, po ok. 40 min sprawdzić stopień upieczenia ciasta wkłuwając w nie drewniany patyczek. Jeśli patyk jest suchy, piec ciasto jeszcze 2 min, a następnie wyjąć, jeśli trzeba wydłużamy czas pieczenia do chwili kiedy patyczek wyjdzie z ciasta czysty i suchy.
Upieczone ciasto odstawić na kuchenną kratkę do całkowitego wystygnięcia.
Zimne ciasto wyjąć z formy, ostrym nożem odciąć ok. 1/3 ciasta lub tę część która tworzy górkę. Odcięte ciasto pokruszyć na drobne kawałki, lub tak jak ja to robię miękką część zdrapać widelcem (zobaczcie film). Odstawić.
Przygotowanie kremu:
Bardzo mocno schłodzoną kremówkę włożyć do misy miksera i miksować na wysokich obrotach ok. 2 min.
Cukier puder połączyć z fixem do usztywniania bitej śmietany.
Do śmietany wsypać cukier z fixem i miksować kilka minut, następnie do śmietany dodać mascarpone, miksować 2-3 min lub do chwili kiedy masa ubije się na sztywno, musicie tutaj kontrolować sytuację i obserwować masę, powinna być sztywna.
Przygotowanie ciasta:
Ciasto położyć na paterze, zapiąć je w rant do składania ciasta lub jeśli takiego nie mamy używamy obręczy tortownicy. Na ciasto wykładamy cały krem i rozsmarowujemy go równą warstwą, na wierzchu rozsypujemy okruchy z ciasta, dekorujemy owocami, pestkami granatu lub wiosennymi kwiatkami.
Przechowujemy w lodówce.
Smacznego 🙂
Jeden komentarz Ukryj
Wygląda znakomicie!